החירות לבחור בריאות גם בחג
לקראת חג הפסח, ריכזנו עשרה עקרונות פשוטים ובריאים שיכולים לשמש השראה לפעילות ברשויות:
אפשר לפרסם אותם בעמודי הפייסבוק, לשלב אותם בניוזלטר לקהילה, לתלות ככרזות במוסדות ציבור – או פשוט להעביר הלאה בקבוצות הוואטסאפ, כדי לעודד שיח נעים על חג בריא יותר. העקרונות אינם חוקים ואינם שיפוטיים. הם מציעים גישה קשובה, רגישה ומעודדת – שתאפשר לנו ולעובדים סביבנו לחגוג מתוך חירות אמיתית: חירות לבחור טוב יותר, בגוף ובנפש.
1. בוחרים אוכל פשוט – כמה שפחות מעובד
מצות בטעמים, ממרחים מוכנים, עוגות קנויות – הם אולי נוחים, אבל לרוב מלאים בתוספים, סוכרים ושמנים לא איכותיים.
בחג שמבוסס על חומרי גלם בסיסיים – זו הזדמנות לבחור באוכל טבעי, נקי, שאנחנו יודעים בדיוק מה יש בו.

2. מוסיפים ירקות לכל ארוחה
גם כשנדמה ש"בחג אין מה לאכול חוץ ממצות ובשר", ירקות יכולים וצריכים להיות חלק מרכזי מהשולחן.
אפשר לשלב סלטים חיים, ירקות מבושלים, מרקים, תוספות צבעוניות – כל תוספת כזו מאזנת את הארוחה ומשפרת את התחושה הכללית.

3. זוכרים שמצה היא כמו לחם – ולא חייבים ממנה הרבה
מצה אחת שקולה בערך לשתי פרוסות לחם, אבל פחות משביעה – וזה מה שגורם לנו לאכול יותר מבלי לשים לב.
אם נזכור את זה מראש, נוכל לשלב פחמימות אחרות כמו בטטה או קינואה ולהרגיש טוב לאורך היום.

4. מעדיפים בישול ביתי
אוכל מבושל בבית מאפשר לנו לשלוט בכמות השמן, הסוכר והמלח, לבחור חומרי גלם איכותיים, ולשמור על ערכים תזונתיים.
גם כשאין הרבה זמן – תבשיל פשוט בבית עדיף כמעט תמיד על מנה מוכנה.

5. שותים מים לאורך היום
בחג שבו אוכלים הרבה, מדברים הרבה, ולעיתים גם שותים אלכוהול – חשוב לא לשכוח את הדבר הכי בסיסי: מים.
מים תומכים בעיכול, מפחיתים תחושת עייפות, ומונעים אכילה מתוך צמא לא מודע.

6. מכניסים תנועה לשגרה של החג
החג מביא איתו הרבה ישיבה: בליל הסדר, בביקורים, בצפייה בטלוויזיה...
כל תנועה – הליכה בשכונה, משחק עם הילדים, סידור הבית – תורמת להרגשה כללית טובה יותר ומסייעת בעיכול.

7. אוכלים מתוך הקשבה
אם נעצור רגע בין ביס לביס ונבדוק איך אנחנו מרגישים – נגלה לפעמים שאנחנו כבר שבעים.
אכילה מודעת עוזרת לנו ליהנות יותר מהאוכל, להימנע מעומס, ולחוש שליטה נעימה.

8. נהנים מהמתוק – אבל במודעות
אין צורך לוותר על עוגות ואירוח – אבל כשמתוקים הופכים לארוחת ביניים קבועה, ההשפעה מצטברת.
כשאוכלים מתוק באהבה, באכילה איטית, ובתדירות מתונה – הוא גם מספק יותר, וגם משאיר אותנו באיזון.

9. אוכלים בלי הסחות דעת – ועם מי שאוהבים
כשאנחנו אוכלים מול מסכים, תוך כדי שיחות טלפון או במירוץ בין סידורים – אנחנו פחות שמים לב למה וכמה אכלנו.
לעומת זאת, ישיבה רגועה לשולחן, עם המשפחה או עם אנשים קרובים, יוצרת רגע של נוכחות: גם טעים יותר, גם מחבר, וגם עוזר להרגיש מתי הגוף אומר "די".
הארוחה המשפחתית היא לא רק מסורת – היא גם הזדמנות לעצור לרגע, לשוחח, לצחוק וליהנות באמת מהאוכל ומהקשר האנושי שסביבו.

10. זוכרים שבריאות היא בחירה – לא עונש
המטרה היא לא שלמות תזונתית, אלא בחירה מודעת, מכבדת, אפשרית.
כשאנחנו בוחרים לטפל בעצמנו דרך מה שאנחנו מכניסים לגוף – זה אקט של חמלה, לא של משמעת.

💡איך אפשר להשתמש בכתבה?
-
לשלוח לעובדי הרשות כקובץ או דף הסברה לקראת החג
-
לשלב בפינה בריאותית קבועה בניוזלטר פנימי או באתר הארגוני
-
להעביר למקדמות בריאות ברשויות – כהשראה לפעילות פשוטה
-
לתלות בלוח מודעות באגפים מרכזיים ברשות – עם כותרת ברוח החג
-
לשלב באירוע רשותי או בפתיחה של מפגש צוות לקראת פסח
יש לכם טיפ נוסף שתרצו לשתף, שיעור שלמדתם על עצמכם ועל הרצון לאזן בין שמחת החג לשמירה על הגוף? ספרו לנו
מתכונים בריאים וטעימים תוכלו למצוע בעמוד מתכונים.